Prezentare Intel Core i7-3770K

Intel Core i7-3770K


Noile procesore de la Intel, Ivy Bridge, aduc mai multa performanta, cu un consum mai scazut de energie. Procesorele Ivy Bridge sunt asteptate de catre pasionatii IT de aproximativ 12 luni; entuziasmul nu a mai fost asa ridicat de la aparitia procesoarelor Nehalem.
Ivy Bridge este primul procesor construit pe 22nm; si primul CPU care foloseste tehnologia Intel, Tri-Gate. Nucleul Ivy Bridge este o pastila micsorata a lui SB, cu cateva imbunatatiri a eficientei ultra-low-level. Diferentele de performanta fata de SB sunt intre 5-10%.
Ivy Bridge pastreaza configuratia quad-core a lui SB. 
Ivy Bridge
Ivy Bridge
La 160mm2 si 1.4 miliarde de tranzistori, Ivy Bridge are putin peste jumatate din dimensiunea Sandy Bridge, cu 61% mai multi tranzistori. De unde rezulta ca densitatea tranzistorilor de pe Ivy Bridge este cea mai mare, comparativ cu procesorele Intel anterioare.
Intel a decis sa patreze consumul scazut pentru Ivy Bridge, in detrimentul unei frecvente marite. Procesorul i7-3770K va avea un TDP de doar 77W, dar au fost unele zvonuri cum ca intel ar fi marit acest TDP la 95W. 

Ivy Bridge
Ivy Bridge

Grafica integrata din Ivy Bridge a crescut cu 33%, la 16 unitati de executie, fata de 12 unitati de executie cat aveau procesoarele Sandy Bridge; si implementeaza suport pentru DirectX 11, OpenCL 1.1, şi OpenGL 3.1. Exista acum 2 unitati de texturare, fata de doar una la SB, si GPU-ul poate emite de 2 ori mai multe MADs(Multiply-Ads) per clock.
Ivy Bridge incorporeaza si un mic L3 Cache propriu, dar daca este necesar poate partaja informatia si pe latimea de banda care il leaga de procesor.
Ivy Bridge
Ivy Bridge

Intel sustine ca noul cip este capabil sa imbunatateasca performanta cu 60%, fata de Sandy Bridge, datorita unui filtru anisiotropic imbunatatit si o imagine mai buna a capabilitatilor de post-processare. Tehnologia video Quick Sync, care a debutat anul trecut pe Sandy Bridge, beneficiaza de un boost de performanta de la aceste noi caracteristici, iar Ivy Bridge va suporta pana la 3 display-uri(fata de 2 cate suporta SB).
Ivy Bridge este backwards compatible cu chipset-urile din seria 6 de la Intel. Odata ce producatorul de placi de baza face update-uri de BIOS, veti putea instala un procesor Ivy Bridge pe placile de baza cu chipset din seria 6, sau veti putea instala un Sandy Bridge pe o placa de baza cu chipset din seria 7. Pentru a putea beneficia de standardul PCI-Express 3.0 va trebui sa cumparati o placa de baza cu chipset din seria 7; Intel nu are de gand sa implementeze acest standard pe vechile chipset-uri din seria 6 si X79.
Ivy Bridge
Ivy Bridge


Iata si cateva benchmark-uri cu noul CPU Ivy Bridge, i7-3770K. Aceste teste sunt facute doar cu GPU-ul integrat din Ivy Bridge, respectiv Sandy Bridge, pentru a vedea diferenta de performanta intre cele doua procesoare.



Cum era de asteptat, castigurile Ivy bridge fata de Sandy Bridge sunt destul de mici.






CONCLUZII

Daca detineti un sistem bazat pe Sandy Bridge, nu vad nici un motiv sa treceti la Ivy Bridge, mai ales ca unele caracteristici ale platformei necesita si schimbarea placii de baza. Aceea care au un sistem bazat pe Intel Core 2 Duo/Quad-core, ar putea face acest pas.
Avand un TDP scazut, Ivy Bridge va putea fi folosit si in carcase mai mici, de tip HTPC, fara a pierde din performanta.

Sursa: http://www.extremetech.com/

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu