Din cauza inundatiilor din Thailanda, HDD-urile se scumpesc

La sfarsitul saptamanii trecute principalii importatori de componente din Romania printre care Asesoft, Elko, Asbis, Scop Computers anuntau scumpirea hard disk-urilor atat pentru desktop cat si pentru notebook datorita inundatiilor recente din Thailanda ! Ei bine se pare ca la mijloc ar fi 2 posibilitati ! Unu, dansii nu sunt informati de capacitatile de fabricatie ale producatorilor de hard disk-uri, ceea ce imi este destul de greu sa cred ! Doi, motiv de specula, de crestere si de inducere in eroare si panica consumatorii cat si redistribuitorii, din nou , nejustificat !
Credeti ca aceasta crestere este justifcata ?Raspunsul la aceasta intrebare il veti gasi in randurile de mai jos !
Zilele trecute, dupa ce a avut loc inundatia, CEO-ul Seagate (Steve Luczo) a facut 2 anunturi foarte importante ! Primul este acela ca a inceput fabricarea si livrarea in milioane de exemplare din unitati cu capacitate de stocare de 1Tb per platan pana la sfarsitul acestui quarter ! Al doilea anunt este acela ca Seagate nu a fost direct afectat de aceste inundatii insa alti producatori de componente adiacente au fost afectati si a recunoscut ca in acest quarter va putea sa onoreze intre 40 si 50 milioane de hard disk-uri fata de 50.8 milioane cat a inregistrat in quarterul trecut !  In quarter-ul trecut din cele 50.8 milioane de unitati vandute , 6.9 milioane bucati au fost destinate segmentului Enterprise, 33.4 milioane bucati segmentului de consumer si 10.5 milioane bucati non-computer. Ca si informatii adiacente trebuie spus ca din aceste cantitati Seagate vinde 67 % prin OEM’s ( fabricantii de Pc-uri gen HP, Dell, Acer, Fujitsu etc ), 10 % prin retail-eri si doar 23 % prin distribuitori ! In concluzie 23 % din cele 33.4 milioane de unitati inseamna 7.6 milioane bucati pentru distribuitorii din intreaga lume ! Cat credeti ca inseamna Romania pentru Seagate ? Intr-un quarter nu cred ca vand toti distribuitorii din Romania mai mult de 100.000 de hard disk-uri Seagate si asta in cel mai optimist mod !
Sa luam cateva exemple de preturi inainte si dupa inundatie !
Comparatie preturi Seagate
Model Pret Inainte de inundatie Pret dupa inundatie Crestere
500GB Seagate, Serial ATA3, 7200rpm, 16MB  43.9 usd  49.2 usd 12 %
1TB Seagate, Serial ATA3, 7200rpm, 32MB 61.9 usd  69.4 usd

Deci, credeti ca se mai justifica cresterea preturilor la hard disk-uri ? Eu zic ca este doar o mica teapa (sau specula) aplicata consumatorilor ! Sincer, daca nu sunteti obligati de imprejurimi sa achizitionati un hard disk in momentul de fata eu va sfatuiesc sa asteptati fie pana la Craciun cand toti vor dori sa elimine stocul suplimentar si atunci veti gasi cu pretul dinainte de inundatie, fie sa asteptati pana in Ianuarie caci va fi luna cu vanzari slabe si toti vor dori sa vanda iar pretul ar trebui sa mai scada .

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu