32 bit vs 64 bit

Care sunt diferentele intre 32 bit si 64 bit?


   In primul rand gasim aceste "notari" in specificatiile procesoarelor. Acest termen se refera in principal la cata informatie poate prelua procesorul de la memoria RAM; asta nu inseamna ca un procesor pe 64 bit poate prelua de 2 ori mai multa informatie ca unul pe 32 bit deoarece diferenta intre ele nu este direct proportionala, ci exponentiala.
   Si la sistemele de operare mai gasim acest termen. Un sistem de operare pe 32 bit poate lucra cu maxim 4GB de memorie RAM, in timp ce unul pe 64 bit poate lucra teoretic cu pana la 16.7 milioane de TB. :) Placile de baza de tip consumer actuale accepta pana la 128GB, pe cand cele pentru servere pot ajunge si la 6TB de memorie RAM. Totusi, este bine de stiut ca varianta Home a Windows 7 accepta maxim 16GB RAM, iar varianta Windows 7 Pro accepta 192 GB RAM. Pentru Windows 10 nu trebuie sa ne gandim prea mult ce verisiune sa alegem deoarece varianta Home accepta pana la 128GB, iar varianta Pro +2TB RAM.
   Un sistem de operare pe 64 bit va putea lucra mai eficient decat unul pe 32 bit, chiar daca ambele sisteme lucreaza doar cu 4GB RAM. In zilele noastre toate procesoarele de pe piata sunt pe 64 bit. Puteti instala un sistem de operare pe 32 bit daca procesorul este pe 64 bit? Raspunsul este da, fara probleme. Chiar daca inca mai gasim variante pe 32 bit, indicat ar fi sa instalam sisteme de operare pe 64 bit deoarece ofera o securitate mai buna asupra datelor. Windows-ul pe 64 bit "vine" si cu PatchGuard, asa ca programele nu pot modifica Kernel-ul(inima sistemului de operare).
   Pe langa procesoare si sisteme de operare pe 32 bit sau 64 bit, mai exista si programe care ruleaza pe 32 bit sau 64 bit. Asa cum veti vea in pictograma de mai jos, programele pe 64 bit se vor instala automat in "Program Files", iar cele pe 32 bit se vor instala in "Program Files(x86)".

programe 32 bit vs 64 bit
   De aici putem trage si concluzia ca putem rula un program pe 32 bit pe un sistem de operare pe 64 bit.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu